Två Stintor

Hej!


Jag heter Birgitta och växte upp i ett hus ute i skogen i Vevlinge utanför Bollnäs i Hälsingland, tillsammans med mina föräldrar och två äldre bröder. Jag har alltid varit intresserad av kostym, färg och form. Det har gått som en röd tråd genom hela mitt liv. Jag har dessutom varit så lyckligt lottad att jag fått arbeta med detta i hela mitt yrkesliv.

Flera släktingar på min mamma Karins sida har arbetat med textil. Min mammas faster Elin var hemsömmerska då hon var yngre. Elins syster Karin hade en syateljé i Hedemora, med några anställda. Själv var jag så liten då jag började sy, att jag inte ens kommer ihåg när jag började! Jag skapade kollektioner till mina dockor, och lärde mig sticka själv genom att titta på min mamma då hon gjorde det. Men det blev en helt egen teknik med vridna maskor, som jag improviserade fram.

En av de bästa julklapparna jag fick då jag var liten var den jag fick av min mammas moster Harriet. Det var en docka jag döpte till Maria och till den hade moster Harriet sytt en hel kollektion klänningar och varje klänning dockan hade fått hade hon gjort en kopia av i min storlek, så jag och dockan Maria kunde vara lika klädda.

Redan som liten tyckte jag om handväskor. Jag släpade alltid på något i en. Papper, pennor eller något pyssel. I min hemstad Bollnäs hade jag en gång en utställning som visade handväskor genom tiderna.

Ända sen jag var barn har jag gått på loppisar och auktioner, till att börja med först och främst med min pappa Sven. Jag kände att Pippi Långstrump och jag hade gemensamma drag, vi var båda sakletare! Intresset för loppisar har hållit i sig, och jag har haft stor nytta av min talang som sakletare i olika jobb, där jag kunnat låna ut, skänkt och sålt vidare mycket av vad jag hittat.

Jag har alltid jobbat med återbruk i vad jag än gjort, inom teatersömnad och i egna projekt.
Här i Göteborg startade jag och några vänner 2013 upp Föreningen Nysta. Vi jobbar med återbruk genom att skapa nytt av gammalt material, lappa och laga. Vi har haft workshops inom lappa och laga på Kortedala bibliotek och även klädbytardagar. I och med covid 19 är jag tyvärr inte lika aktiv som tidigare. 

Skapandet av olika alster i textil ledde till slut till idén om en Stinta. Jag skissade på min idé, fotograferade av den och skickade till Beth. Detta var hösten 2019 och den gemensamma skaparprocessen satte igång. Många, långa samtal och en massa bilder som skickades fram och tillbaka mellan oss ledde till vår gemensamma "bebis", Stintan, som nu har hittat hem till flera glada kunder.
Nya idéer kommer hela tiden, så följ oss gärna! Här nedanför kan du se några bilder från olika jobb och projekt jag har varit med i, och även egna projekt.


Se gärna mer i mitt CV! Där finns också fler bilder.

Sömnad av In Flames fem meter höga "kuttersmycke".

Korta fakta om Birgitta


Namn: Karin Iris BIRGITTA Modd
Född: 27 oktober 1971 i Bollnäs
Stjärntecken: Skorpion
Längd: 160 cm
Bor: I Göteborg.
Bott i: Vevlinge (Bollnäs), Ljusdal, Dals-Långed, Skyttorp, Stockholm, Göteborg, Bollnäs igen, och tillbaka till Göteborg
Familj: Min man och två barn.
Lyssnar på: Mycket 60- och 70-talsmusik och även musik jag upptäckt genom jobbet då jag sytt backdrops till många artister och band. Viss musik kan vara inspirerande i min egen skapandeprocess, och det gäller även filmer.
Inspireras av: Museer, filmer, böcker 
Har genom tiderna samlat på: Bokmärken, frimärken, klistermärken, klippdockor, luktsudden, luktisar, postorderkataloger, IKEA-kataloger, kameror, knappar, folkdräktsväskor, dräkthistoriaböcker, rotslöjdsbroscher, knypplade spetsar, klädetiktter (till ett projekt), korkar, pärlemorknappar…
Vill: Att vi kommer att kunna förverkliga alla våra idéer inom Två Stintor!
Länder jag varit i: Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Spanien, England, Japan, USA, Tjeckien.


Min e-post: bmodd@hotmail.com

Bilder från olika jobb och projekt